Hagstones

Hagstone

Heksensteen

Fairystone

Druid stone

Dobby stone

Odinstone

Holey Stone

Allemaal benamingen voor hetzelfde: Een steen met daarin een gat.

 

Tijdens mijn vakantie in Zuid-Engeland stuitte ik op het strand op dit wonderbaarlijke fenomeen. Een vuursteen met een gat erin. Het fascineerde mij meteen. Hoezo vind ik hier een steen met een gat erin? En betekent dit ook iets? Heb ik een fossiel gevonden? Heeft iemand voor de lol een gat in die steen geboord? Is het vroeger wellicht als gereedschap gebruikt? 

Gelukkig is Google mijn beste vriend en had ik snel het antwoord. Het bleek een hagstone te zijn. Toen ik me verder ging verdiepen in de betekenis van deze hagstone raakte ik pas echt geïnteresseerd. Het is niet door mensen gemaakt, maar door de natuur zelf en er blijken heel veel magische eigenschappen aan toegeschreven te worden.

 

Maar wat is een hagstone nu precies?

Een hagstone is een vuursteen met daarin een natuurlijk gevormd gat. De magie van de hagstone zit hem erin dat door de kracht van de natuur (meestal de zee) er door de eeuwen heen een gat gevormd is in een steen zo hard als vuursteen.

 

Hoe komt dat gat dan in die steen?

Er zijn verschillende manieren waarop dat gat in de steen is gekomen. Er kan een fossiel in de steen gezeten hebben. Zo'n fossiel is zachter dan de vuursteen en in de loop der eeuwen is dat fossiel weggeërodeerd door de zee, waardoor er een gat over is gebleven.

Het kan ook zijn dat de vuursteen op een bepaalde manier in de zee heeft gelegen, waardoor er een bepaald stukje continu bewerkt wordt door het stromende water. Na verloop van tijd ontstaan er dan een gat in de steen.

 

Hoe komt de hagstone aan zijn naam?

De hagstone (letterlijk vertaald: heksensteen), fairystone, Dobby stone en alle andere benamingen komen eigenlijk gewoon van de magische eigenschappen die men aan een hagstone toeschrijft. Zo is beschreven dat een hagstone je beschermt tegen de 'night hag'. Een boze oude heks die je nachtmerries kon geven. Een andere naam voor deze heks is 'night mare'. Daar komt ook ons woord 'nachtmerrie'vandaan. Druïde steen komt dan weer van de verhalen dat de Druïden een hagstone gebruikten om mensen te genezen. 

Bij de naam Dobby stone moet je vast meteen denken aan die schattige huiself uit Harry Potter. Dit klopt deels ook wel. De naam dobby wordt in Engeland en Schotland vaak gebruikt voor een kleine huisgeest. Deze haalt vaak plagerijen uit een beleeft plezier aan het laten schrikken van mensen. Een hagstone zou je dan ook tegen deze plaaggeest beschermen.

Odin is de oppergod uit de Scandinavische mythologie. Deze stenen worden ook wel eens Odinstones genoemd omdat een hagstone zou lijken op het oog dat Odin gaf in ruil voor de wijsheid van de runen.

Fairystone, dit vindt ik nog wel de mooiste. Er wordt gezegd dat als je door het gat van een hagstone kijkt, je door de poort kijkt van de magische wereld. Je zou dus al turend door het hagstone gat, zomaar elfjes of feetjes kunnen zien.

 

Wat maakt een hagstone nu een hagstone?

Is elke steen met een gat erin een hagstone? Nee. Een hagstone moet aan 2 voorwaarden voldoen. Het moet een vuursteen zijn (zachtere steensoorten kunnen ook een gat bevatten, maar deze is dan vaak door diertjes uitgeboord en niet door de eeuwen heen uitgesleten) en je moet er recht doorheen kunnen kijken. De grootte maakt niet uit. Je hebt hagstones van minder dan 1 cm doorsnee, tot zo groot dat je ze niet eens op kunt pakken.

 

Wat kun je met een hagstone?

Zoals net al gezegd, hagstones bevatten veel magische eigenschappen. Ze worden veelal gebruikt ter bescherming.

Eén (of een oneven aantal) hagstone(s)  die je bij de ingang van je huis ophangt biedt bescherming tegen ongewenste of kwade  invloeden.

Een hagstone aan een koordje om je nek beschermt je tegen negatieve krachten en creëert een positieve atmosfeer. Een hagstone onder je kussen zorgt ervoor dat je goed slaapt en dat nachtmerries wegblijven.

En draag je de hagstone samen met hout en metaal om je nek, dan kunnen zomaar je grootste wensen uitkomen.

 

Hoe verzorg je ze?

Een hagstone kan opgeladen worden. Plaats hem daarvoor zo’n twee uur in het zonlicht.

Ook kun je je hagstone zuiveren. Plaats de steen drie minuten onder stromend water en laat hem vervolgens opladen in het volle maanlicht.

 

Wil je de steen zowel opladen als zuiveren? Begraaf hem dan voor 13 uur in de aarde.

 

Heb je na het lezen van dit blog interesse in zo'n magische steen?

Neem dan eens een kijkje in de webshop.